Buikklachten

Buikpijn, krampen, vaak naar de wc moeten of juist helemaal niet kunnen, een opgeblazen gevoel…Komt u dat bekend voor?

Buik -en darmklachten

Veel meer mensen hebben darmklachten dan je zou verwachten. Buikpijn, krampen, vaak naar de wc moeten of juist helemaal niet kunnen, een opgeblazen gevoel…Komt u dat bekend voor? Dat kan kloppen. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders wel eens te kampen met darmklachten.
Veel darmklachten worden uiteindelijk onder het kopje “prikkelbare darm syndroom” (PDS) geplaatst. Het prikkelbare darm syndroom, spastische darm, spastische colitis, spastisch colon of functionele buikklachten. Verschillende termen voor hetzelfde verschijnsel.

Herkenning

Er wordt gesproken van het prikkelbare darm syndroom wanneer iemand regelmatig gedurende meerdere dagen buikklachten en problemen met de ontlasting heeft, vaak met pijn op wisselende plekken in de buik. Een syndroom is een groep van klachten die vaak samen optreden.

Zo herkent u het:

• Een zeurende of krampende buikpijn die tijdens of na het eten verergert.
• Voelbare darmbewegingen, krampen, borrelingen, een gevoelige en pijnlijke darmwand, een opgeblazen gevoel.
• Afwisselend verstopping en/of diarree.
• Minder eetlust, een vol gevoel, boeren, winderigheid of opgesloten lucht/gas.
• Er zijn steeds terugkomende periodes met buikpijn.
• De diarree is flodderig, brijachtig of soms zelfs waterdun. De aandrang is soms zeer plotseling.
• Uw huisarts vindt geen aantoonbare lichamelijke afwijkingen; de diagnose volgt vaak als andere ziekten zijn uitgesloten.

Iemand met PDS kan daarbij ook andere klachten hebben, zoals:

• Moeheid, misselijkheid, hoofdpijn en/of slecht slapen.
• Verergering of juist vermindering van de klachten na het eten.
• Verergering of juist vermindering van de klachten nadat u ontlasting heeft gehad;
• Een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm.
• Rugpijn.

PDS komt vooral voor bij jong volwassenen. Een op de tien mensen heeft er last van, waarvan driekwart vrouw is.
Heeft u een prikkelbare darm, dan herkent u misschien de moeite die u hebt met sociale activiteiten. Vermijdt u werk, reizen, op bezoek gaan, vrijen, sporten, vrije tijdsbesteding en bepaalde voedingsmiddelen.

Behandeling

Na een uitgebreide intake, wordt de patiënt in zijn totaliteit onderzocht, er wordt na gegaan in hoeverre de weefsels beweeglijk zijn. Verminderde beweeglijkheid van een darm kan verklaren waarom u zich niet goed voelt. Bij een bewegingsverlies van de darm, worden met speciale manuele technieken, de ophanging en het omhulsel van de darm behandeld. Zodat dit orgaan meer ruimte krijgt om natuurlijk en optimaal te bewegen. Vervolgens gaat het lichaam hierop reageren en aanpassen. Bij de één zie je vrijwel direct resultaat, bij de ander merk je pas na 4 of 5 behandelingen verbetering. Dat verschilt van mens tot mens en heeft ook te maken met hoe lang de klachten reeds bestaan.

Het doel is, om de dunne en dikke darm, maar natuurlijk ook de omliggende weefsels en organen, voldoende bewegingsvrijheid te geven om zelf te herstellen. Zodat deze weer zo normaal mogelijk kunnen functioneren.
Natuurlijk zijn er meer factoren die een rol spelen bij een prikkelbare darm. Het draait niet alléén om beweeglijkheid. Er wordt ook gekeken naar voeding, beweging, werk en gezin, zelfzorg en voorgeschiedenis.

Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak, kunt u gebruik maken van de online agenda

Ted van Rijn

D.O. MRO, lid NVO, NRO