Baby’s en kinderen en de zwangere vrouw
Baby’s en kinderen vragen een speciale aandacht binnen de osteopathie.
Osteopathie bij baby's, kinderen en de zwangere vrouw
Baby’s en kinderen vragen een speciale aandacht binnen de osteopathie. Er zijn vele aspecten in de behandeling van een baby of kind anders dan bij volwassenen, omdat ze volop in ontwikkeling zijn. Zowel mentaal als fysiek.
Omdat osteopathie een zachte en efficiënte geneeswijze is, is deze uitermate geschikt is voor baby’s en kinderen. Het behandelen van kinderen gaat uit van het kind zelf, niet van de ‘etiketten’ die er opgeplakt zijn of worden. Voor een osteopaat is iedere behandeling een uitdaging in creatieve zin, omdat het kind bepaalt hoe het zich laat behandelen. Een knuffel of speen, een favoriet speeltje of boek kan uw kind op zijn gemak stellen. Een baby mag, indien nodig, altijd gevoed worden tijdens de behandeling.
Veel voorkomende klachten bij baby’s
Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd, of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede.
Een osteopaat kan dan op een zachte manier het lichaam van de baby doen ontspannen en zijn natuurlijke beweeglijkheid teruggeven. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Meestal voelt de behandeling prettig aan.
Na de behandeling duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelf herstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Baby’s en kinderen worden nooit gemanipuleerd. Het is een absoluut veilige behandelmethode.
Het is onmogelijk een complete lijst te maken van alle klachten waarmee u met uw baby bij een osteopaat terecht kan. Hieronder vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen met een erkend osteopaat en vraag of hij of zij iets voor u kan betekenen.
– Slaapproblemen
– Problemen met zuigen of slikken
– Darmkrampjes
– Langdurig huilen
– Refluxklachten, moeite met boeren
– Voorkeurshouding
– Astma
– Eczeem en allergieën
– Keel-, neus- en oorproblemen
Veel voorkomende klachten bij kinderen
Ook hier is het onmogelijk een complete lijst te maken van alle klachten waarmee u met uw kind bij een osteopaat terecht kan. Hieronder vindt u een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht van uw kind er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen.
– Buikpijn, obstipatie, diarree
– Hoofdpijn
– Problemen met de motorische ontwikkeling
– Astma
– Eczeem en allergieën
– Keel-, neus- en oorproblemen
– Gedrags- en leerproblemen
– Bedplassen
Voor de zwangerschap
Bij een verminderde doorbloeding en beweeglijkheid van de bekkenorganen is de kans op een zwangerschap aanzienlijk kleiner. De osteopaat kan de beweeglijkheid en de bezenuwing van de organen, zoals de eierstok, baarmoeder of dunne darm, optimaliseren. Daarnaast kan het hormonale systeem ook positief beïnvloed worden, hetgeen de kans op een zwangerschap vergroot.
Tijdens de zwangerschap
Gedurende de zwangerschap vinden er vele veranderingen plaats in het lichaam van de (aanstaande) moeder. Het lichaam moet zich dan ook voortdurend aanpassen aan het groeiende kindje. Deze aanpassingen worden gemaakt in het ‘voordeel’ van het ongeboren kind. De lichamelijke veranderingen worden door de moeder dan ook niet altijd als prettig ervaren.
Zo kan het zijn dat de ligging van het kindje druk geeft op bepaalde weefsels, zoals zenuwbanen, bloedvaten, botstructuren en organen. Met lichamelijke klachten als gevolg. Door ervoor te zorgen dat weefsels tijdens de zwangerschap voldoende (kunnen blijven) bewegen, wordt de zwangerschap voor de aanstaande moeder comfortabeler.
Veel voorkomende zwangerschapsklachten zijn:
• Ischialgiën (uitstraling in billen, benen)
• Lage rug-/bekken(bodem)-/stuitklachten
• Bekkeninstabiliteit
• Obstipatie (moeizame stoelgang)
• Vocht vasthouden (met als gevolg tintelingen in armen of benen)
• Harde buiken
• Nek/schouderpijn
• Maagzuurklachten
• Onrustige benen
• Benauwdheid
Na de zwangerschap
Na de zwangerschap en de bevalling is er uiteraard alle aandacht voor het kind, maar wordt de moeder vaak ‘vergeten’. Juist na de bevalling is het belangrijk dat het lichaam van de moeder onderzocht wordt, omdat het aan zeer grote krachten is blootgesteld. Door ervoor te zorgen dat alle weefsels goed kunnen bewegen, wordt het herstel van het lichaam versneld.
Veel voorkomende klachten na de bevalling zijn:
• Bekkeninstabiliteit
• Lage rug-/bekken-/stuitklachten
• (Stress)incontinentie
• Verandering hormonale cyclus (menstruatie)
• Algemeen vocht vasthouden
• Bekkenbodemklachten (na inknipping/scheuring)
• Vertraagd lichamelijk herstel (depressie, vermoeidheid)
• Litteken/verklevingen losmaken na keizersnede (vanaf circa 6 weken na de bevalling)
Maak een afspraak
Voor het maken van een afspraak, kunt u gebruik maken van de online agenda
Michiel Bornkamp
C.O. MRO, lid NVO, NOF
Ted van Rijn
D.O. MRO, lid NVO, NRO